TILLMANNPLASZTIKA                                 +36 70 944 9664

       SZEKSZÁRD   BUDAPEST  SZÉKESFEHÉRVÁR

Hasplasztika

A hasplasztika célja az elvékonyodott...

TillmannPlasztika

+36 70 944 9664

FÜLPLASZTIKA

A fülkagyló eltérései gyakoriak. A leggyakoribb az ún. elálló fül. Normálisan a fülkagyló és a koponya által bezárt szög 25-30 fok. 30 fok feletti eltérés már elálló fül benyomását kelti.

A fülkagyló anatómiai formája rendkívül bonyolult. Számos eltérés elálló fül képében jelenik meg. Az egyik gyakori ok az anthelix (magyarul „belszegély”) laposabb volta vagy hiánya. (Az anthelix a kagylón észlelhető kiemelkedő sánc, mely párhuzamosan halad a fül szabad szélével, majd a fejtető felé elágazik.) A másik leggyakoribb ok a concha (kagyló) túlzott öblössége. Gyakorta fordul elő mindkét elváltozás egyidejűleg, mely még kifejezettebbé teszi a fül elállását.

Gyakoribb a szimmetrikus elváltozás, azonban előfordul csak egyoldali eltérés is. 

Mikor operáljunk?

A műtét gondolata gyermek esetén leggyakrabban a kisiskolás korban szokott felmerülni, amikor az osztálytársai csúfolni kezdik a fülei miatt. A műtétet rendszerint helyi érzéstelenítésben végezzük, mely teljes érzéstelenítést biztosít. Ezért azt szoktuk mondani, hogy az alkalmas kor az, amikor a gyermek már elviseli az érzéstelenítő injekciók beadását, képes mozdulatlanul feküdni kb. egy órán át. Ennél fiatalabb korban is lehet operálni, de csak altatásban. Természetesen az altatás idősebb gyermek esetén is kérhető. 

A műtét

Az operáció ambuláns beavatkozás, vagyis a műtét után a páciens hazamehet. (Altatás esetén rendszerint 1 napos kórházi megfigyelés szükséges.) A metszések a fülkagyló hátsó felszínén történnek. Az elváltozástól függően kisebb-nagyobb porc eltávolítására is szükség van, mely miatt a fül elülső (látható) felszínén a bőrfelesleg gyűrődést okozhat. Később ez elsimul. A műtét után a füleket fedő kötés egy hétig marad a fejen. A varratszedés 1 hetes korban történik. Ezután még 5 hétig kell éjszakára kötéssel védeni a füleket az esetleges fizikai bántalmaktól. 

A fülkagyló porcos váza nehezen „megmunkálható” szövet. Saját vérellátása nincs, a környezetből táplálkozik, ezért rendkívül kényes, hajlamos a későbbi hegesedésre, deformálódásra. 

Lehetséges szövődmények

Bevérzés, gyulladás, porcdeformáció, porcelhalás, aszimmetria. A szövődmények ritkák. 

tillmann © 2020

Ez a weboldal cookie-kat használ. Részletek.

OK